De Duitse e-commerce groeit ieder jaar en het einde is nog niet in zicht. Een groot deel van de hoge online omzet is te danken aan marktplaatsen. Duitsland is the place to be, maar online marketing in Duitsland vraagt om een andere aanpak dan bij ons. Het is een competitieve markt waarin consumenten hoge eisen stellen aan webshops. Houd rekening met de verschillen in cultuur en online gedrag voor een succesvolle uitbreiding!

62%

koopt over de grens

88%

online shoppers

30%

koopt via mobiele telefoon

€158

gemiddelde online bestelbedrag p/j

€764

gemiddelde uitgave p/j

46%

social media penetratie

62%

koopt over de grens

88%

online shoppers

30%

koopt via mobiele telefoon

Juiste betaalmethodes aanbieden

In Nederland blijft iDEAL de favoriete betaalmethode. De Duitse tegenhanger Sofortüberweisung neemt in populariteit toe, maar net zoals bij ons vooraf betalen ingeburgerd is, is achteraf betalen ingeburgerd in Duitsland. En de creditcard? Duitse consumenten gebruiken liever PayPal.

Top 3 populairste betaalmethodes

 • Betalen op rekening (41,3%)
 • PayPal (32%)
 • ELV/Lastschrift (8,7%)

Culturele verschillen

Tutoyeren, te laat leveren, negatieve recensies of missende juridische documenten – het zijn voor ons geen doorslaggevende redenen om niet te bestellen. De kans dat een Duitse consument afhaakt is groter, want voor hen is het eenvoudig: regels zijn regels en afspraak is afspraak.

Online gedrag

Een Duitse consument gedraagt zich in veel opzichten anders dan een Nederlandse. Zo is de Duitse tegenhanger van LinkedIn, Xing, veel populairder in Duitsland. En hoewel Amazon hier zeker populair is, kun je in Duitsland niet om de van oorsprong Amerikaanse e-tailer heen. Amazon is namelijk goed voor de helft van alle Duitse e-commerce.

Juridische eisen

Iedere webshop krijgt te maken met juridische eisen, maar vooral Duitsers hechten hier veel waarde aan. Alles wordt grondig doorgelezen en je krijgt het gegarandeerd te horen als een document mist. Zorg er daarom in ieder geval voor dat deze vier niet ontbreken:

 • Allgemeine Geschäftsbedingungen: algemene voorwaarden
 • Datenschutz: waarborging gegevensbescherming
 • Impressum: verklaring eigenaars-en auteurschap
 • Widerrufsrecht: herroepingsrecht

Wij zijn Trusted Shops partner

Ga voor bekende keurmerken

Als er iets is waar onze oosterburen waarde aan hechten, dan is het wel betrouwbaarheid. Met een Duits webwinkelkeurmerk laat je zien hoe betrouwbaar je webshop is en sta je 1-0 voor op webshops die dit niet hebben.

Veelgebruikte online keurmerken in Duitsland

 • Trusted Shops
 • TÜV geprüft / TüV s@fer shopping
 • EHI Geprüfter Online-Shop
 • Datenschutz-Gütesiegel ips
Whitepaper Duitsland: hoe behaal je resultaat in Duitsland

Meer weten over online marketing in Duitsland?

Ben je ook bezig met een uitrol naar Duitsland en ben je benieuwd waar je nog meer rekening mee moet houden? Download dan ons whitepaper ‘Verleg de grenzen van je webshop: hoe behaal je resultaat in Duitsland?’ en zorg ervoor dat de Duitse e-commercemarkt geen geheimen meer voor je heeft.

DOWNLOADEN
Tomahawk Online Marketing Team Nijmegen

Verleg je grenzen

Wil jij met je webshop naar Duitsland? Dankzij onze crossborder expertise weten we wat er komt kijken bij online marketing in Duitsland. Met elkaar maken we van je uitbreiding naar Duitsland een succes. En onze crossborder specialisten zijn er ook voor een geslaagde uitrol naar België en UK.

Bel naar ons kantoor op 024 – 329 77 78

CONTACT

Wij weten alles over online marketing.

Zowel in binnen- als buitenland. Nu jij nog! Schrijf je in voor de nieuwsbrief.