Marketing Woordenboek

Villain campagne

Wat is een villain campagne?

Een „villain campagne“ binnen SEA (Search Engine Advertising) is een advertentiecampagne die zich richt op producten of diensten die helemaal niet goed presteren. Deze producten worden „villains“ genoemd omdat ze in plaats van bij te dragen aan je succes, juist je budget opslokken zonder dat ze iets opleveren. Net als een slechterik in een verhaal, brengen deze producten niets goeds en kunnen ze je totale campagne negatief beïnvloeden. Het gaat hierbij om producten die nauwelijks klikken of verkopen genereren en vaak onder de radar blijven draaien, waardoor ze ongezien je advertentiebudget verspillen.

Villain campagnes zijn belangrijk om te identificeren, omdat ze helpen om je SEA-strategie te optimaliseren. Door te weten welke producten of advertenties helemaal niet presteren, kun je gericht actie ondernemen. Dit kan betekenen dat je de advertenties pauzeert, de producten uit je campagne haalt of dat je probeert de strategie voor deze producten drastisch te veranderen. Het doel is om te voorkomen dat je onnodig geld blijft uitgeven aan producten die simpelweg niet werken. Soms kan een villain campagne een signaal zijn dat het product zelf niet goed aansluit bij de markt of dat er iets mis is met de manier waarop het gepresenteerd wordt.

Het functionele gebruik van een villain campagne kan echter ook strategisch zijn. In sommige gevallen kan het nuttig zijn om slecht presterende producten in een aparte campagne te plaatsen, zodat je ze beter kunt analyseren en beslissingen kunt nemen over wat je ermee wilt doen. Misschien besluit je om ze een laatste kans te geven door andere advertentieteksten of zoekwoorden te proberen, of je gebruikt de campagne om te bepalen of het product uit je aanbod moet worden verwijderd. Terwijl hero campagnes zich richten op je topproducten en sidekick campagnes op de ondersteunende producten, zijn villain campagnes bedoeld om de zwakste schakels te identificeren en aan te pakken, zodat je SEA-budget effectief wordt besteed en je campagnes optimaal presteren.

Als een product binnen een villain campagne enig teken van leven begint te vertonen—zoals een kleine toename in klikken of interesse, maar nog niet genoeg om winstgevend te zijn—kan het worden verplaatst naar een zombie campagne. Dit betekent dat het product nog steeds niet optimaal presteert, maar wel potentie heeft om beter te worden met verdere aanpassingen en optimalisaties. Door het product te verplaatsen naar een zombie campagne, geef je het een kans om zich te ontwikkelen en mogelijk weer succesvol te worden, zonder het meteen volledig op te geven. Dit overgangsproces helpt je om je advertentiebudget gericht en effectief te blijven inzetten, door producten een tweede kans te geven terwijl je tegelijkertijd de echte problemen in je SEA-strategie blijft aanpakken.

Hulp nodig met deze term?

Ik ben Roel, oprichter van Tomahawk. Benieuwd naar onze diensten of vacatures
Stuur me een mailtje, ik help je graag!