Welke deelstaat ga jij veroveren met je Duitse webshop?

Blog

Welke deelstaat ga jij veroveren met je Duitse webshop?

Blog

Welke deelstaat ga jij veroveren met je Duitse webshop?

Het besluit is genomen, jij gaat met je webshop de Duitse markt veroveren. Maar waar begin je? Ga je je op heel Duitsland richten met je Duitse webshop, of is jouw doelgroep te vinden in één van de zestien deelstaten?

In deze blogpost laten we je kennismaken met de twee belangrijkste Bundesländer (gekeken naar online bestedingen). Meer weten over alle vijf de belangrijkste deelstaten? Download dan het whitepaper Verleg de grenzen van je webshop: hoe behaal je resultaat in Duitsland?

Bundesland of provincie

Laten we beginnen met het scheppen van duidelijkheid over de term Bundesland. Dat is, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, niet hetzelfde als een provincie. De verschillen tussen de Duitse deelstaat en Nederlandse provincie reiken verder dan een verschil in grootte van het grondgebied en aantal inwoners. Ook op politiek vlak zijn deelstaten anders ingericht, met een eigen regering en wetten, die net zo leidend zijn als onze nationale wetten en ons landsbestuur.

Verdeling deelstaten naar aandeel online aankopen

Uit een onderzoek uit 2016 naar de online bestedingen in Duitsland, kwam naar voren dat de vijf grootste deelstaten qua online aankopen Noordrijn-Westfalen, Beieren, Nedersaksen, Baden-Württemberg en Berlijn zijn. Als we kijken naar de deelstaten met het allergrootste aandeel in online kopen, dan komen we uit bij Noordrijn-Westfalen (met 20%) en Beieren (met 19,1%). Beiden zijn deelstaten met een bloeiende industrie, maar verder kennen de twee Bundesländer grote verschillen.

Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is verantwoordelijk voor maar liefst 20% van de totale online aankopen. Het is dan ook het Bundesland met de meeste inwoners, namelijk 17,9 mln. De grootste steden zijn Düsseldorf, Köln, Arnsberg, Detmold en Münster. Verder staat Noordrijn-Westfalen bekend om het Ruhr gebied, vanwege haar grote metaal- en staalindustrie. Dit is zelfs de belangrijkste economische regio en er wonen dan ook veel arbeiders in deze deelstaat.

Beieren

Beieren, ofwel Freistaat Bayern, is de grootste deelstaat van Duitsland als je naar oppervlakte kijkt. Het inwonertal ligt met 12,9 mln. inwoners een stuk lager dan in Noordrijn-Westfalen, maar toch is Beieren verantwoordelijk voor 19,1% van de totale online aankopen. Een goede reden hiervoor kan zijn dat, ondanks een conservatievere bevolking, Beieren wel de rijkste deelstaat is. De deelstaat staat bekend om zijn auto-industrie (de bakermat van BMW en Audi) en grote steden zijn Nürnberg, Augsburg, Regenburg, Ingolstadt en München.

Lees het whitepaper Verleg de grenzen van je webshop: hoe behaal je resultaat in Duitsland? om te ontdekken op welke deelstaten je jouw pijlen moet richten om van je Duitse webshop een succes te maken.

Neem contact op

Wil jij ook de grens over met je webshop, maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Laat dit nu onze expertise zijn! 

Welke deelstaat ga jij veroveren met je Duitse webshop?

Hi!

Eén van de specialisten.
IK HELP JE GRAAG VERDER

Neem contact met ons op.

Schuiven naar boven