Standaard website template vs. custom website template: waar geef jij de voorkeur aan?

Na wat wikken en wegen ben je eruit! Het is tijd om jouw huidige website in een nieuw jasje te steken en designveranderingen door te voeren. Je gaat online inspiratie opdoen en ziet bij de concurrent de ene mooie website na de andere voorbijkomen. Dat wil jij ook… maar waar begin je? Bij diverse designbureaus zie je door alle prijspakketten, templates en unieke designs de bomen door het bos niet meer. Ga ik zelf een template aanschaffen en opzetten? Of besteed ik het geld uit aan een professional? Vrijwel iedereen met een eigen bedrijf is eens of zelfs meerdere keren voor dit dilemma komen te staan. Zit jij momenteel met dit dilemma in je maag? Lees dan zeker verder. Hieronder zet ik de voor- en nadelen en the do’s en the don’ts voor je op een rijtje om hopelijk zo de keuzestress wat bij je weg te nemen.

Voor- en nadelen van een standaard website template

Laten we beginnen met de template. Er zijn heel wat online-aanbieders waar je uit tig templates kunt kiezen. De voordelen van een standaard template op een rij:

 • Ten eerste, de keuze is reuze. Terwijl dit voor de één genoeg reden voor stress is, vindt de ander de ruime keuze juist erg prettig.
 • De standaard templates zijn relatief goedkoop of zelfs gratis.
 • Er is online een grote community die antwoord kan bieden op supportvragen.
 • Het is een open source platform waardoor er veel plugins ontwikkeld worden.
 • Je website staat redelijk snel live, waardoor je snel werk van je onlinebusiness kan maken.

content-template-custom

Naast de vele voordelen van een standaard template, kleven er ook diverse nadelen aan. Nadat je een template hebt aangeschaft, loop je vaak tegen de volgende issues aan.

 • Een standaard template bevat vaak veel overbodige codes wat de site trager kan maken.
 • Een standaard template is per definitie niet uniek. Je zult gaandeweg onlinebedrijven aantreffen met dezelfde look & feel, maar dan met een kleine twist (denk aan andere afbeeldingen en kleuren).
 • Er gaat veel tijd zitten in het maken van aanpassingen en uitbreidingen doordat de code niet custom made is. Je komt er in de loop van tijd vaak achter dat je met je website meer wilt dan de standaard template je kan bieden. Of wellicht vragen veranderingen in de markt om aanpassingen die je vervolgens met een standaard template niet kunt doorvoeren.
 • Een standaard template houdt geen rekening met de user experience (UX). Elk bedrijf/branche en elke doelgroep vraagt om een andere benadering. Niet alle standaard templates kunnen beantwoorden aan deze behoefte.
 • Wanneer je updates gaat uitvoeren dan kunnen deze voor problemen gaan zorgen, vooral wanneer je zelf extra features aan een bestaand template hebt toegevoegd.

Voor- en nadelen van een custom template

Wanneer je kiest voor een custom template, dan ontwerpt de designer een template voor je op basis van jouw wensen en behoeften. De grootste voordelen van een custom template:

 • Je website is uniek, je zult niet nog 10 of 100 bedrijven aantreffen met hetzelfde design.
 • Het design is volledig gericht op jouw bedrijf en je huisstijl.
 • Maar nog veel belangrijker: je kan het design volledig aan laten sluiten op de wensen en verwachtingen van je doelgroep. Zij zijn immers degene die van je product/dienst gebruik moeten maken.
 • Het designbureau neemt je werk uit handen doordat ze de template voor je ontwerpen en implementeren.
 • Met een custom template hoef je niet op fora naar supportoplossingen te zoeken, het bedrijf waar je de template hebt laten ontwerpen is in de meeste gevallen ook je aanspreekpunt bij bugs.
 • Aanpassingen en uitbreidingen zijn makkelijker te realiseren. De designers die de template ontworpen hebben, zijn bekend met alle ins en outs en weten dus waar de mogelijkheden en beperkingen zitten. Bovendien kunnen zij je gedegen advies geven.

Uiteraard kleeft ook aan deze optie een aantal nadelen, namelijk:

 • Het ontwerpen van een custom template duurt langer dan het aanschaffen van een standaard template.
 • Een template laten designen is vaak duurder. Er zitten wat uren in de ontwikkeling en implementatie van een mooie en functionele template.
 • Wanneer je aanpassingen wilt doorvoeren of extra features wilt toevoegen dan moet je rekenen op extra kosten. Alles moet op maat gemaakt worden, er zijn geen kant-en-klare plugins die je kunt installeren.

Nog wat do’s en don’ts

Zo, je hebt de voor- en nadelen op een rij. Hieronder geef ik je nog enkele do’s en don’ts die je kunnen helpen bij het maken van je keus.

Do standaard template

Wanneer je voor een standaard template gaat, kies dan voor een template die vaak gebruikt wordt. Je hebt dan misschien niet een uniek design, maar de kans op bugs is ook kleiner. Bovendien vind je online veel tips en tricks voor deze templates en krijg je op fora ook antwoord op veel supportvragen.

Don’t standaard template

Denk niet dat jouw site er 100% zo uit komt te zien als het voorbeeld dat je ziet. Goede opmaak en bijvoorbeeld fotografie zijn ontzettend belangrijk. Verkijk je daar niet op. Het is niet een kwestie van content uploaden en klaar. Het vullen van een standaard template kan tijdrovend zijn en vereist vaak nog aardig wat aanpassingen.

Do’s custom template

 • Ga je op zoek naar een designpartij? Vraag dan altijd naar een portfolio van het bedrijf. Zo krijg je een beter beeld van eerder werk en is de kans kleiner dat je voor nare verassingen komt te staan.
 • Kies je voor een custom template, roep dan ook de expertise in van een UX-designer. Een site moet niet alleen mooi ogen, maar ook goed functioneren en logisch ingedeeld zijn voor een gebruiker. Een UX-designer kan je hierover adviseren.

Don’t custom template

Laat je niet misleiden door de prijs. Net zoals met veel dingen, geldt bij webdesign ook: goedkoop is vaak duurkoop. Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is dat het ook vaak. Maar laat je aan de andere kant ook niet misleiden door mooie praatjes. Jij kent jouw business en je klanten als geen ander, laat je dus bijvoorbeeld geen onnodige features aansmeren als het niet past bij je bedrijf of je doelgroep. Vertrouw op je gezonde verstand en je gevoel.

Waar ga jij voor?

We zijn benieuwd waar jouw voorkeur naar uitgaat! Laat het ons weten op Facebook. Maar wat je ook kiest, verlies je bedrijfsdoelen en je doelgroep nooit uit het oog. Denk aan de toekomst van je bedrijf, beoordeel in hoeverre het design daarin mee moet groeien en maak op basis hiervan een weloverwogen keus voor een standaard website template, dan wel een custom template. Behoefte aan advies? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn geen webbouwers, maar hebben wel designers en UX’ers in dienst die je kunnen adviseren en een ontwerp voor je kunnen maken. We werken samen met verschillende partijen die het gewenste design om kunnen zetten naar een uitstekend werkende website.

2018-12-11T12:59:10+00:00